De ce e crucial pentru copii să se joace afară cât de mult se poate
Generația actuală de copii nu se mai joacă atât de des pe afară, precum părinții sau bunicii lor. Statul excesiv în casă cu ochii în telefoane și tablete le-ar putea mări riscul de a deveni miopi.
Miopia devine o problemă din ce în ce mai mare în toată lumea. În 2050, 4,8 miliarde de oameni vor fi miopi – adică cu 2,8 miliarde mai mult decât în 2010. În China, această problemă de vedere a devenit o veritabilă epidemie, pentru că acolo peste 90% din oameni nu văd bine la distanță.
De regulă, cei care poartă ochelari de distanță spun că de vină este moștenirea genetică, dar genele nu sunt singurele vinovate. Experții spun că vederea noastră poate fi afectată de mediul înconjurător. Mai exact, ei au descoperit că acei copii care petrec timp jucându-se afară au mai puține șanse să dezvolte miopie decât cei care stau mai mult în casă.
Atunci când se află afară, copiii sunt forțați de mediul înconjurător să privească obiecte aflate la distanțe mai mari. Mai mult, lumina naturală s-a dovedit a fi un factor care încetinește creșterea axială în lungime a ochiului – această creștere fiind unul din motivele pentru care apare miopia.
Un studiu a arătat că atunci când un copil are doi părinți miopi, riscul său de a dezvolta miopie din cauza factorilor genetici crește cu 60% atunci când nu petrece suficient timp afară. Un alt studiu, efectuat pe un eșantion de aproape 2.000 de gemeni născuți între 1994 și 1996, aduce și mai multe argumente pentru teoria că timpul petrecut afară este vital pentru sănătatea ochilor.
Cercetătorii au analizat gemenii vreme de 16 ani. Ei au descoperit că aceia dintre ei care se născuseră în urma fertilizării în vitro aveau șanse cu 25-30% mai mici să devină miopi în adolescență. De asemenea, gemenii născuți vara aveau șanse de două ori mai mari să ajungă să nu mai vadă bine în adolescență.
Mai mult, pentru fiecare nivel în plus de educație al mamei (liceu, licență, master, doctorat), riscul copiilor de a face miopie creștea cu câte 33%. Nu în ultimul rând, orele petrecute de gemeni jucându-se pe computer la începutul adolescenței au fost și ele un factor de risc în ceea ce privește miopia.
Studiul de mai sus a fost efectuat pe copii născuți în anii 1990, înainte ca smatphone-urile să fie atât de populare. Nu e greu să ne imaginăm că, dacă un studiu asemănător ar fi realizat acum, rezultatele ar fi cu mult mai rele.